Karvakavereille turvallinen joulu ja uusi vuosi

14.12.2022 – heidin

Juhlat ovat erikoistilanteita myös kotieläimille ja jokainen karvakaveri suhtautuu muutoksiin eri tavalla; toisesta tilaisuus tekee varkaan, toinen ahdistuu ja käpertyy sängyn alle. Lemmikkien juhlasta voi tehdä turvallisen ennakoimalla muutamia yleisempiä asioita.

Herkut

Jouluherkut ja -ruoat sisältävät runsaasti rasvaa, suolaa ja sokeria, joten ne ei ole koskaan hyväksi lemmikeillemme. Vaikka rasvaton kinkun pala ei sinänsä ole vaaraksi, mutta jos se poikkeaa kovin lemmikin normaalista ravinnosta, saattaa se aiheuttaa vatsakipuja.

Varmista erityisesti, ettei koira pääse suklaakätköillesi. Suklaan ainesosa kaakao sisältää koirille vaarallista teobromiinia, joka poistuu koiran elimistöstä hitaammin kuin ihmisen elimistöstä ja voi siksi olla kohtalokas ja aiheuttaa jopa kuoleman.

Muista jouluherkuista viinirypäleet, rusinat ja macadamiapähkinät ovat myrkyllisiä koirille. Pähkinät yleisestikin sulavat erityisen hitaasti koiran vatsassa ja voivat aiheuttaa suolitukosta.

Varaa rakkaallesi oma turvallinen ja vatsaystävällinen herkku juhlan kunniaksi. Koiran omasta ruosta tehdyt herkkukeksit hemmottelevat ja työtä vaativa herkku pitää kaverin kiireisenä ja helpottaa samalla myös stressiä.

Joulukoristeet

Koristellessasi kotiasi, huomioi lemmikkisi. Tylsistynyt tai stressaantunut karvakaveri saattaa ilokseen innostua kuusen joulupalloista, pöydällä olevista koristeista tai joulukasveista.

Oikeat kynttilät voi korvata led-kynttilöillä palovaaran poistamiseksi ja kuusen voi kiinnittää varmuuden vuoksi myös katosta kaatumisen estämiseksi. Kuusen alimmat oksat kannattaa jättää tyhjäksi tai ainakin varmistaa, ettei eläin pääse käsiksi koristeisiin. Kasteluveteen ei tulisi laittaa ravinteita, sillä lemmikki saattaa käydä lipaisemassa kuusen alta janojuomaa.

Joulukukat

Monet joulukukat saattavat aiheuttaa myrkytysoireita karvakavereille. Tämä kannattaa ottaa huomioon varsinkin kissaperheen joulukukkaa valitessa. Esimerkiksi joulukaktus ja tulilatva ovat turvallisia vaihtoehtoja karvakavereille.

Ilotulitteet

Ilotulitteisiin kannattaa varautua jo nyt! Lemmikkiä voi siedättää koviin ääniin ja paukkeeseen hyvissä ajoin.

Uuden Vuoden ilotulitusten ääniä voi peittää kodin muilla äänillä pitämällä esimerkiksi televisiota tai radiota päällä. Verhojen ja ikkunoiden sulkeminen sekä oma rauhallinen käytös helpottaa eläimen stressiä. Levotonta kaveria voi rauhoittaa painopeiton tai -paidan käyttö.

Erikoistilanteita varten löytyy apuja myös apteekista. Saatavana on ravintolisiä, joiden tarkoitus on madaltaa stressiä ja tukea eläimen rauhallista käytöstä sekä koiran mieltä tyynnyttäviä feromonivalmisteita.

Tule pistäytymään kiltin karvakaverisi kanssa ja kysy lisää Kivistön Apteekista!

Jos jotain käy

Selvitä jo etukäteen, mikä eläinlääkäri päivystää juhlapyhinä. Jos olet epävarma oireiden vakavuudesta, älä epäröi soittaa apua! Päivystävä eläinlääkäri arvioi, voitko hoitaa karvakaveria ohjeiden mukaan kotona vai onko syytä lähteä tarkistuttamaan kuntoa paikan päälle.

Turvallista Joulua!